Nyt notat: Åbenhed om
psykisk sygdom hos forældre
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen
I Danmark lever omkring 310.000 børn med forældre med psykisk sygdom. Børnene er særligt udsatte, i markant øget risiko for mistrivsel, og de har sværere opvækstvilkår end deres jævnaldrende. Alligevel lever mange af disse børn i tavshed.
I denne undersøgelse præsenteres besvarelser fra et spørgeskema udfyldt af 502 forældre, som har en psykisk sygdom, og som har børn i alderen 7-24 år. Her svarer næsten hver tredje forælder, at deres børn ikke ved at de har en psykisk sygdom, eller at de ikke taler med børnene om det. Bekymringer for barnets reaktion og at forældrene ikke mener, deres sygdom påvirker barnet, er forklaringen i de fleste tilfælde.
Undersøgelsen gør os klogere på, hvilke begrundelser der ligger bag forældrenes tavshed. Vi dykker også ned i, hvor mange af forældrene der har fortalt børnenes skole eller institution om deres sygdom.
“Så jeg snakker ikke så meget med mine børn omkring det (…) Det er en voksensnak, synes jeg.“
Elisa, forælder
Spørg mere-interview
Læs notatet her:
Konsekvenserne af en barndom med forældre, der har psykisk sygdom
- 32 procent af børn af forældre med psykisk sygdom søger behandling i psykiatrien eller får en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 26 år. Det gælder 15 procent af børn af forældre, der ikke har en psykisk sygdom.
- 66 procent af børn af forældre med psykisk sygdom afslutter en ungdomsuddannelse, inden de fylder 22 år. Det gælder 84 procent af børn af forældre, der ikke har en psykisk sygdom.
- 8 procent af børn af forældre med psykisk sygdom bliver anbragt uden for hjemmet. Det gælder 1 procent af børn af forældre, der ikke har en psykisk sygdom.